Weet jij wat het populairste automerk in Nederland is?

Beantwoord deze vraag eerst voor jezelf, voordat je verder leest!

Hierbij kan je populariteit op verschillende manieren definiëren. Bijvoorbeeld op basis van de harde verkoopcijfers, maar het kan ook op basis van merkvoorkeur. In een flitsonderzoek (heel snel, van veel mensen antwoord krijgen op enkele vragen) heb ik aan doorsnee volwassen Nederlanders gevraagd wat hun favoriete automerk is en dat hoeft dus niet per se het merk te zijn waar ze nu in rijden!

Ik ben benieuwd naar jouw antwoord, mijn inschatting vooraf was in ieder geval onjuist. Het merk klopte niet, het land van herkomst wel, Duitsland.

Het favoriete merk blijkt dus Audi te zijn, zowel bij mannen als vrouwen. Op de tweede plaats staat Volkswagen en Toyota is de nummer drie. Wat me verder opviel is dat een, in mijn eigen ogen, typisch mannenmerk als BMW beduidend hoger scoort bij vrouwen dan bij mannen. Mijn gevoel bij Volvo en Mercedes klopt gelukkig wel; een hogere score bij de mannen.

Merkvoorkeur en aankoopgedrag liggen bij dagdagelijkse producten meestal dicht bij elkaar. Bij een duurder product als een auto is het te verwachten dat er dan grotere verschillen zijn. Het favoriete merk Audi staat wat verkopen betreft in 2023 ‘slechts’ op de 11e plaats. Ook Volvo en Mercedes scoren lager qua verkopen en dat geldt ook voor exclusieve merken zoals Ferrari en Porsche. Aan de andere kant scoren goed verkopende merken als Kia, Renault, Skoda en Hyundai lager als favoriet merk.

De waarom vraag is hierbij niet gesteld, maar als je een beetje nuchter nadenkt en daarbij aspecten als imago, aspiratie en budget betrekt kom je vast een heel eind.

En dat is natuurlijk waar het in marktonderzoek om draait, verschillen zien en ze kunnen verklaren zodat je begrijpt waarom iemand er bijvoorbeeld voor kiest om een product of dienst bij een concurrent te kopen. Heb jij hier een vraag over en/of zoek je naar een mooie marktkans, dan kom ik graag een kop koffie bij je drinken om samen op zoek te gaan naar de oplossing.

Neem gerust contact met ons op

Voor vragen omtrent onze werkzaamheden & mogelijkheden kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kun je altijd een gratis adviesgesprek bij TheBronkerBrothers aanvragen of het contactformulier hiernaast invullen.

Email: hans@thebronkerbrothers.nl   |   Tel: +31 6 23979933