90% van onze beslissingen nemen we onbewust

Steeds meer en steeds beter internationaal onderzoek geeft antwoord op de vraag: Hoe werken onze hersenen? Deze onderzoeken tonen aan dat de beslissingen die onze hersenen nemen vaak veel minder rationeel zijn dan wij zelf denken. In veel van onze beslissingen is ons onderbewuste leidend, zonder dat we dat wéten en zelfs zonder dat we dat willen.

Van de talloze beslissingen die jij op een dag neemt is een groot deel, zo’n 90 procent, onbewust. Je handelt wel naar de beslissing maar je hebt er niet echt actief over nagedacht. De wereld om ons heen is ongelooflijk complex. Al onze zintuigen worden continu geprikkeld. Wees je maar eens bewust van wat je voelt, hoort, proeft of ruikt terwijl je dit leest. Merk je hoeveel er om je heen gebeurt wat je pas opviel toen je er bewust aandacht aan gaf? Aan ons brein is de taak om rust en overzicht te brengen in die overvloed van waarnemingen. Hartstikke handig, maar er zit ook een keerzijde aan. Omdat ons brein ‘selecteert’, om die rust en overzicht te scheppen, zien we soms niet wat er feitelijk gebeurt, maar zien we de interpretatie ervan. Wij nemen de wereld waar als wat ons brein ervan maakt. Niet als hoe de wereld echt is.  

Onze onbewuste beslissingen, de hele dag door, hebben veel meer invloed op ons gedrag dan we denken. Op basis van al onze ideeën, opvattingen en waarden zijn we onze omgeving voortdurend aan het labelen en categoriseren. Dat is een overlevingsstrategie van ons brein. En op elk moment van de dag worden we omgeven door informatie – geluiden, beelden, geuren, feiten, gebeurtenissen en gevoelens. Het zou onmogelijk zijn om voortdurend elk gegeven mee te wegen bij alles wat we doen, of bij elke beslissing die we nemen. En dat doen we dan ook niet. We gaan voortdurend uit van aannames en verwachtingen die het automatische deel van onze hersenen in beweging zetten.

Om te voorkomen dat een klant (consument, gast, bezoeker) je onbewust op het verkeerde been zet met een, voor hem/haar logisch, antwoord is het dus van groot belang te weten wat je moet doen om de echte reden van bepaald gedrag te achterhalen. Specifieke onderzoektechnieken helpen daarbij en geven inzicht in de ware redenen voor het doen en laten van mensen. 

Als je hier meer over wilt weten neem dan even ‘bewust’ contact met ons op.

Bron : https://mindbugstest.nl/

Neem gerust contact met ons op

Voor vragen omtrent onze werkzaamheden & mogelijkheden kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kun je altijd een gratis adviesgesprek bij TheBronkerBrothers aanvragen of het contactformulier hiernaast invullen.

Email: hans@thebronkerbrothers.nl   |   Tel: +31 6 23979933